<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=777907182411104&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Kirjoittaja Tagfulo / 31.01.2018

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan vuonna 2017 37% sen jäsenyrityksistä raportoivat kärsivänsä työvoiman puutteesta, mikä on 3 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisenä vuonna. Eikä kyse ole siitä, etteikö rakennusala palkkaisi ihmisiä: työttömyys rakennusalalla on laskussa!

Rakentaja työmaalla

Ammattibarometri on tehnyt työvoimapula-ammattien top 15 –listan koko Suomen tasolla syyskuussa 2017. 5 ammattia 15:sta ovat rakennusalan ammatteja: rakennusalan työnjohtajat, rakennusinsinöörit, hitsaajat ja kaasuleikkaajat, betonirakentajat ja muut rakennustyöntekijät.

Rakennusalan työnjohtajat ovat toisella sijalla kadonneiden työntekijöiden listalla Suomessa, mutta kuitenkin sanotaan, että suoraan koulun penkiltä tulevat nuoret eivät kelpaa mestareiksi. Kuinka työmaat voivat aloittaa toimintansa ilman johtajaa? Tästä seuraa traagisena ongelmana se, että yritykset alkavat, tai ovat jo alkaneet, rekrytoida työvoimaa kilpailijoiltaan.

Mitä toimenpiteitä tulisi tehdä tämän koko alaa koskevan ongelman ratkaisemiseksi? Olemme koonneet joitain suositelluimpia käytäntöjä.

Vedä lean-operaatioita

Nykytilanne ajaa yritykset etsimään tapoja tehdä enemmän vähemmällä työntekijäresursseilla. Työnantajien täytyy pystyä tarjoamaan työntekijöille varmuutta, jotta he tietävät, milloin heidän tulisi olla paikalla suorittamassa ja että tarvittavat materiaalit ovat oikeassa paikassa, jotta he voivat tehdä omana osuutensa rakentamisesta ilman viivästyksiä.

Työnteon edistyminen sujuvasti, ilman keskeytyksiä, on tärkeintä, vaikka eteen tulisikin odottamattomia tilanteita. Leaniksi eli ketteräksi muuttuminen tarkoittaa tehostunutta yhteistyötä ja viestintää projektin kaikkien osapuolien kesken – suunnittelijoiden, alihankkijoiden, urakoitsijoiden, työnjohtajien, ja kaikkein tärkeimpänä, asiakkaiden kesken. On aika olla yrityksenä tehokkaampi.

Tarjoa oppisopimus- ja työharjoitteluohjelmia

Anna auliisti enemmän aikaa oppisopimus- ja työharjoitteluohjelmille. Oppisopimusohjelmat sallivat työnantajille mahdollisuuden ”kokeilla” uusia työntekijöitä ennen heidän palkkaamista vakituisiksi, mutta myös oppisopimustyöntekijöille mahdollisuuden saada arvokasta työkokemusta.

Mikäli useammat rakennusyritykset tarjoaisivat oppisopimus- tai työharjoittelupaikkoja, saattaisi se, paitsi houkutella nuoria työntekijöitä ottamaan rohkea askel koulun penkiltä työmaalle, myös antaa näille uusille työntekijöille varaslähdön ammattitaidon keräämiselle, mikä auttaisi heitä osaltaan kasvamaan korkeatasoisiksi työntekijöiksi myöhemmällä rakentajan urallaan..

Kehitä kouluttautumismahdollisuuksia yrityksen sisällä

Rakennusyrityksillä tulisi olla säännöllisiä koulutustapahtumia uusille työntekijöilleen, muistinvirkistyskursseja kaiken tasoisille työntekijöille, ja mentorointiohjelmia, jotka mahdollistaisivat kokeneimpien työntekijöiden osaamisen siirtämisen nuoremmalle sukupolvelle, ennen heidän eläköitymistään.

Mentorointi ja säännölliset koulutukset uusille työntekijöille voidaan yhdistää, kun aloittava työntekijä ja kokenut ammattilainen työskentelevät yhdessä samassa projektissa. Tällöin voi helposti kysyä milloin tahansa neuvoa keskustelun yhteydessä ja jatkuva osaamisen kehittyminen on luonnollinen sivutuote. Tällä tavoin on mahdollista säästää paljon aikaa projektin hallinnassa ja koulutuksissa.

Ole innovatiivinen

On hyvin tärkeää ajatella laatikon ulkopuolella työvoiman puutteen ongelman ratkaisemiseksi. On olemassa monia hyviä esimerkkejä, kuinka uusi teknologia voi auttaa tekemään asioita nopeammin ja tarkemmin. Se voi myös auttaa sinua välttämään kymmenien uusien työntekijöiden etsimisen tarpeen.

Esimerkiksi, yhden työmaan tarkastamiseen voi kulua päiviä perinteisenä jalkatyönä tehtynä, jopa suurella ryhmällä. Lennokkien avulla saman tiedon pystyy keräämään yhden hengen voimin muutamassa tunnissa. Teknologia tehostaa rakennusalaa ja on viisasta seurata trendejä. Muutama viikko sitten kirjoitimme suurimmista teknologiatrendeistä vuonna 2018, lue artikkeli täältä.

Tee yhteistyötä koulujen kanssa

On sanottu, että isojen ongelmien juuret löytyvät koulujen tasolta. 30% rakennusalan tutkintoon johtavan koulutuksen aloittavista oppilaista eivät valmistu. Rakennusyrityksien tulisi tehdä yhteistyötä ammattikoulujen, lukioiden ja korkeakoulujen kanssa ongelman ratkaisemiseksi.

Esimerkiksi työnjohtajien olisi hyvä pitää luentoja parhaista työmaalla opituista käytännöistä. Tässä olisi myös hyvin paljon kehittämisen varaa: työuratapahtumia, seminaareja, näkyvyyttä koulujen työnhaku web-sivustoilla, ja monia muita mahdollisuuksia. Vierailemalla lukioissa rakennusyritykset voisivat saada juuri aikuistumassa olevat nuoret ajattelemaan omaa uraansa ennen kuinka tekevät päätöksensä oman uravalintansa suhteen.

 

Huomasit varmaan, että monet ohjeet tuntuvat lähes mahdottomilta toteuttaa. Oikeasti, mitkään edellä mainitut toimenpiteet eivät vie kovinkaan paljon aikaa aikataulustasi, mutta muista, että ne voivat olla pelastavia toimenpiteitä yrityksellesi ja erityisesti koko rakennusalan tulevaisuudelle. Valitse yksi tai kaksi listasta ja ala toimeenpanemaan niitä nyt!

 

Aiheet: teknologia

Lue Tagfulon blogista projektityön viestinnän ja hallinnoinnin uusista sovelluksista ja rakennusalan työmaaurakoiden projektinhallinnan ratkaisuista.

TILAA BLOGI

Suosituimmat kirjoitukset

Rakennusprojektin viestintä