<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=777907182411104&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Kirjoittaja Tagfulo / 05.01.2018

“Winter is coming” on fraasi, jota kuullaan pohjoismaisilla rakennustyömailla jopa useammin kuin Game of Thrones -sarjassa ja joka ikinen vuosi se aiheuttaa päänvaivaa työnjohdolle, vaikka sen tietää tulevan. Työmaat jäätyvät niin maaperiltään kuin myös aikataulujen ja työtehtävien osalta. On olemassa joitain toimenpiteitä, joita jokainen yritys voi tehdä, ylittääkseen kylmän ajan aiheuttamat esteet.

Työmaa lumen alla 

Suojele omia työntekijöitäsi

Sääolosuhteista huolimatta työturvallisuus on aina ollut korkea prioriteetti työmailla. Kun talven tuulet iskevät työmaille, pitää huolehtia työntekijöiden pukeutumisesta ja varmistaa, että varusteet ovat olosuhteiden mukaiset. Kylmät olosuhteet aiheuttavat ruumiinlämmön alenemista ja siihen valmistautumattomuus voi johtaa vakaviin terveydellisiin haittoihin.

2008 astui voimaan ISO-standardi liittyen kylmässä työskentelyyn (Lämpöolosuhteiden ergonomia. Kylmä. Riskien määritys ja hallinta ISO 15743:2008). Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on julkaissut kattavan e-kirjan aiheesta, joka todistaa, että kylmässä työskentely on vakavasti otettava aihe.

Vältä terveysongelmat:

 • Kouluta työntekijät ennaltaehkäisemään ja tunnistamaan kylmän aiheuttamia terveydellisiä haittavaikutuksia ja kuinka toimia hätätapauksissa.
 • Pidä huoli, että työmaalla on tarvittava määrä lämmittimiä ja tuulensuojia
 • Tarjoile lämpimiä juomia tauoilla.
 • Aikatauluta raskaat ulkoilmatyöt valoisaan päivänaikaan.
 • Pidä tauot lämpimässä paikassa.
 • Kehoita työntekijöitä pukeutumaan lämpimästi ja tuomaan lisävaatetusta mukaan, jos päällysvaatteet esimerkiksi kastuvat.
 • Ota huomioon aktiivisuustaso, kun suunnittelet vaatetusta tai lämmitystä.

 

Suojaa rakennustyömaita

Milloin viimeksi ilmanvaihtokanavat on puhdistettu? Toimiiko lämmittimet kunnolla?

Hyvin toimivan lämmitysjärjestelmän pitäisi pystyä pitämään sisälämpötilan 20-22 asteessa. On myös tärkeää ottaa huomioon, että jokaisessa sisähuoneessa työmaalla on sama lämpötila, muuten epätasapaino huonelämpötiloissa voi aiheuttaa ylikompensaatiota toisissa huoneissa. Rakennusteollisuus on arvioinut, että yhden asteen ylitys suosituksesta voi nostaa lämmityksen kokonaiskustannuksia 5%. Kokonaisuus on siis hyvä pitää mielessä pelkästään säästöjen takia.

Huono ränni- ja ojitussuunnittelu voi aiheuttaa suuria ongelmia jäätymisen ja sulamisen vaihtelun aikana. On äärimmäisen tärkeää pitää kulkutiet vapaina jo talven aikaisessa vaiheessa. On suositeltavaa tarkistaa säännöllisin väliajoin, onko kulkuväylillä muodostunut jäätä, jota on myös vaikea havaita lumipeitteen alta.

Vältä ongelmat rakennustyömailla:

 • Sijoita lumenkeräyspisteet kauas työmaatoimistoista, taukotiloista, materiaalien laskupisteistä ja työskentelyalueista.
 • Pidä huoli, että lumenkeräyspisteiden yhteydessä on riittävä ojitus, ettei sulavesi täytä työmaata.
 • Pidä pääkulkuväylät työmaalla mielellään kohotettuna ja selkeästi havaittavissa.
 • Ota huomioon ajonopeus työmaakaluston kanssa, kun työmaa on lumen peitossa.
 • Hiekota kulkuväylät lumen auraamisen jälkeen.
 • Aseta tarpeeksi rappuralleja ja harjoja sisäänkäyntien yhteyteen.
 • Tarkista että lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät toimivat kunnolla.
 • Varmista, että kulkuneuvot ja työkalut ovat kunnossa talvikautta varten.

 

Pidä kiinni aikatauluista

Kylmät sääolosuhteen eivät yllätä ketään Pohjoismaissa, mutta silti vaikutukset aikatauluihin ovat arkipäivää talvikaudella. Ensinnäkin talvikausi lisää muuttuvia tekijöitä sääolosuhteiden runsaan vaihtelun myötä. Toiseksi työntekijöiden tuottavuus voi laskea huomattavasti, kun päivän valoisa aika lyhenee.

Talven vaikutuksia yksittäisen työntekijän suorituskykyyn on tutkittu paljon. Direct Line of Business -analyysin mukaan rakennusalan työntekijät tekevät vähemmän työtunteja talvella verrattuna kesäkuukausiin. Suomessa jokainen rakennusalan yritys menettää 30 tuntia ja 33 minuuttia talven aikana, eli lähes 4 päivää per työntekijä! Tämä tietysti kumuloituu mitä enemmän työntekijöitä yrityksellä on.

Vältä viivästyksiä aikataulussa:

 • Valmistaudu talvea varten - käytä paljon aikaa suunnitteluun.
 • Ennakoi työn tuottavuuden lasku työaikatauluissa.
 • Aikatauluta kriittiset työvaiheet päivän valoisalle ajalle.
 • Pidä huoli, että työmaaolosuhteet ovat mukautettu talviajalle.

 

Listatut asiat ovat tärkeimpiä toimintoja pitkällä tarkastuslistalla, jonka avulla valmistautuminen talven olosuhteisiin rakennusalalla helpottuu huomattavasti. Kaikki työmaat ovat kuitenkin erilaisia, mikä pitää myös huomioida, kun listaa käydään läpi kohta kohdalta. 

Lataa talvivalmius tarkastuslomake, jotta pystyt tarkastamaan mitä on tehty ja mitä pitää vielä tarkistaa, jotta työmaasi on valmis talvea varten!

Aiheet: rakennusprojekti projektiaikataulu työmaa

Lataa Rakennusprojektin Talvivalmiuden Tarkastuslomake

Lue Tagfulon blogista projektityön viestinnän ja hallinnoinnin uusista sovelluksista ja rakennusalan työmaaurakoiden projektinhallinnan ratkaisuista.

TILAA BLOGI

Suosituimmat kirjoitukset

Rakennusprojektin viestintä