<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=777907182411104&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Kirjoittaja Tagfulo / 08.02.2018

Teollisuudenalasta, joka on aiemmin ollut surullisenkuuluisa uusien teknologioiden hitaasta käyttöönottamisesta, on tullut kahden edistyksellisimpien joukossa olevan teknologian edelläkävijä. Lisätty todellisuus (AR) ja virtuaalitodellisuus (VR) ovat kaksi teknologiatrendiä, joiden ympärillä on ollut aika paljon hehkutusta viime vuosina ja niiden tiedostaminen ja ymmärtäminen on ollut yleisesti ottaen hyvin puutteellista. Joten, mitä ne oikeasti ovat ja minkälaisen murroksen ne aiheuttavat rakennusalalla?

Virtuaalinen todellisuus/ lisätty todellisuus ja rakennus

Ensinnäkin, tehdään perusasiat selväksi: AR ja VR välinen ero

On siis selvää, että lisätty todellisuus (AR) ja virtuaalitodellisuus (VR) ovat virallisesti saapumassa rakennusalalle. Mutta ne ovat edelleen uusia sanoja ja ne usein sekoitetaan keskenään samankaltaisuuden takia. On muutamia olennaisia eroja, jotka tulisi tietää.

Molemmissa voidaan käyttää päässä pidettävää ja pään liikkeitä seuraavaa laitetta. AR:ssä kuitenkin näkyy todellinen maailma ympärilläsi ja digitaaliset elementit sijoitetaan oikeisiin paikkoihin sen suhteen. AR toimii hyvin jopa puhelimella (Snapchat filtterit, iPhone X Animojit, erilaiset filtterit monissa kameroissa). Voit esimerkiksi näyttää, miltä huone voisi näyttää tulevaisuudessa osoittamalla kameran sitä kohti. AR on työkohteessa helppokäyttöinen työkalu, jolla haluttu rakennelma voidaan toteuttaa täsmälleen suunnitelman mukaisesti.

VR upottaa sinut täysin virtuaaliseen maailmaan. Kuvittele olevasi näytössä talossa, jota ei ole vielä edes rakennettu. Käyttämällä Rakennuksen Tietomallia (Building Information Model (BIM)) yhdistettynä uppouttavaan VR-laitteistoon, arkkitehdit, projektipäälliköt, insinöörit ja muut projektin osalliset pystyvät identifioimaan virheitä suunnitelmissa ja siten parantamaan suunnitteluprosessia rakennusten rakentamiseen.

VR parantaa projektin sisäistä yhteistyötä ja viestintää

Mikäli viestintä työkohteessa voi parantua huomattavasti älykkäällä viestien- ja dokumenttienvälitystyökalulla, voi VR auttaa sinua jopa ennen rakennusprojektin aloittamista. Virtuaalitodellisuus tarjoaa realistisemman kuvan suunnitelmista kuin perinteinen piirros, luoden yhteistyötä paremmin tukevan ympäristön arkkitehdeille, urakoitsijoille ja asiakkaille.

Fyysisten tapaamisten tai webin yli järjestettävien palaverien sijaan projektin osapuolet voisivat tavata virtuaalisessa ympäristössä. Itse asiassa, he voisivat tavata rakennuksessa tai ympäristössä, jota ollaan juuri suunnittelemassa. Monet ongelmat ja virheet rakennusalan projekteissa johtuvat huonosta viestinnästä. Kun yhteistyötä tekevät kumppanit kykenevät esittelemään, selittämään ja tarvittaessa muokkaamaan suunnitelmaa yhteisessä tilassa, väärinymmärrysten ja virheiden määrä todennäköisesti vähenee.

AR voi mahdollisesti tehostaa projektin läpivientiä huomattavasti

AR:n avulla arkkitehti pystyisi kohottamaan älypuhelimen tai tabletin kameran kohti työkohdetta ja näkemään oikeassa mittakaavassa olevan mallin suunnitelmasta, saadakseen yksityiskohtaisen yleiskatsauksen kohteesta ja rakennusprojektin etenemisestä. Työntekijät voivat käyttää AR laseja nähdäkseen kaavakuvia ja yksityiskohtaisia suunnitelmia, kuten sähkösuunnitelmia, projisoituna rakennuskohteen päälle, ohjaamaan ja auttamaan heitä työskentelemään nopeammin ja virheettömämmin. Tämä parantaa työn laatua ja luonnollisesti myös turvallisuutta työmailla.

Nämä älykkäät reaaliaikaiset visualisoinnit tarjoavat sidosryhmille paremman käsityksen pienistä yksityiskohdista ja rakennusprojektin etenemisestä, mitkä muutoin vaatisivat 2D piirustuksia ja suunnitelmia. Seurannan tarkkuus ei ehkä aina ole tarpeeksi hyvä koko BIM-mallin projisoimiseksi AR:ssä, mutta valtava kiinnostus tätä teknologiaa kohtaan ajaa laadun kehitystä eteenpäin hyvin nopeasti. Loppujen lopuksi, kuinka voit rakentaa älykkäitä rakennuksia, mikäli rakentamistapa itsessään ei ole älykästä?

AR ja VR ovat vain yksi osa trendaavista teknologioista vuonna 2018. Kirjoitimme neljästä muusta rakennusalan kuumasta trendistä, joita kannattaa seurata, blogiartikkelissa “5 rakennusalan teknologiatrendiä, joita kannattaa seurata 2018”.

Aiheet: teknologia työmaa

Lue Tagfulon blogista projektityön viestinnän ja hallinnoinnin uusista sovelluksista ja rakennusalan työmaaurakoiden projektinhallinnan ratkaisuista.

TILAA BLOGI

Suosituimmat kirjoitukset

Rakennusprojektin viestintä